Trg slobode bb, 32230 Guča | +381 32/854-459 | office@hotelguca.com

Sabor kumova

U dragačevskom selu Goračići, u subotu 28.maja i nedelju 29.maja održan je šesti po redu Sabor kumova. Ova jedinstvena manifestacija u svetu ima za cilj da slavi i promoviše običaj kumstva. Sada već tradicionalna, Kumovijada okuplja kumove širom Srbije, a ove godine Sabor je imao i međunarodni karakter. Posetioci su mogli da uživaju u bogatom kulturno-umetničkom programu, da posete jednu od najstarijih crkava ovog kraja koja datira iz 1807.godine, kao i posete muzej Goračićke bune i likovnu izložbu naivnih umetnika Dragačeva. Pored tradicionalnog takmičenja kumova u brzopoteznom šahu, održan je i fudbalski turnir Jelica kup, takmičenje u spremanju Jeličke gibanice u čak četiri kategorije i kumovski višeboj.

Sabor su posetili i predstavnici Šahovskog saveza Srbije, majstori i velemajstori koji su uzeli učešće u takmičenju, a pobedu su odneli kumovi Borko Lajthajm iz Zemuna i Dejan Pavlović iz Požege. Njih dvojica su ovog vikenda na obroncima planine Jelice zablistali u odnosu na druge kumovske parove i odneli pobedu nadmećući se u šahu, stonom tenisu i skoku u dalj. Lajthajm je šahovski velemajstor, a Pavlović internacionalni majstor.
Zvuci trube praćeni repertoarom kulturno-umetničkih društava još više su zagrejali ovaj vreli vikend u Dragačevu. Pobednički par je tradicionalno dobio kape sa srpskim obeležjima, dok su ostali učesnici dobili šajkače, vinene čarape, domaću rakiju, med i kajmak.